Kolacja
Kolacja jest jednym z głównych posiłków w ciągu dnia. Przy obecnym tempie życia nierzadko też jest jedynym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu z najbliższymi. Szkoła, praca i całe mnóstwo innych codziennych obowiązków sprawiają, że trudno jest w ciągu dnia wygospodarować chwilę dla siebie. Nie pomijajmy kolacji, usiądźmy do niej wspólnie i cieszmy się niepowtarzalnymi rodzinnymi spotkaniami przy stole!
Przygotowanie kolacji dla całej rodziny po dniu przepełnionym obowiązkami dla wielu osób stanowi wyzwanie ponad siły. Tak jednak być nie musi! Różnego rodzaju kolacje (na ciepło, zimno, na słodko czy ostro) można przygotować w ciągu zaledwie jednej krótkiej chwili. Jak tego dokonać?
Odpowiedź jest jedna – PROSTE HISTORIE. Bogaty wybór wśród produktów sprawia, że każdego dnia możemy sięgać po zupełnie nowe smaki. Nigdy nie jest nudno, zawsze jest rodzinnie, szybko i smacznie! Dzięki technologii głębokiego mrożenia produkty możemy przechowywać w zamrażarce przez długi czas i sięgnąć po nie zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na szybki posiłek.
Sposób na szybką, lekką kolację? Warzywa na patelnię – po meksykańsku dla miłośników mocnych smaków, po polsku dla tradycjonalistów, klasyczne, po włosku czy orientalne. Jest w czym wybierać! Wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy czy masła, bez uprzedniego rozmrażania, co znacznie skraca czas oczekiwania na smaczny posiłek.
A może tradycyjne pierogi ruskie, z mięsem lub kapustą i grzybami? Gotujemy wodę, wrzucamy pierogi i po 10 minutach możemy cieszyć się gotowym daniem. Jednak coś na słodko? Pierogi z truskawkami, knedle z jagodami lub śliwkami – i tutaj łasuchy wybór mają spory!

POMYSŁ NA PRZEPIS
Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym
Sparzonego kalafiora podaj z sosem z sera pleśniowego i posyp orzechami włoskimi
Spaghetti brokułowe z orzechami
Ugotuj makaron, dodaj brokuły i wymieszaj z bułka tartą ,orzechami i czosnkiem
Makaronowe wstążki z marchewką, groszkiem i wędzonym łososiem
Warzywa wymieszaj ze śmietaną, wędzonym łososiem i połącz z makaronem
Warzywa z masłem ziołowym
Do odcedzonych warzyw wrzuć zimne kawałki smakowego masła i zakręć tylko garnkiem
Śledzie w piklowanych warzywach
Uprażoną włoszczyznę na patelni zalej octową marynatą i podaj ze śledziami
Smażone pyzy z musem chrzanowo-jabłkowym
Podsmaż przekrojone pyzy na chrupiąco i nałóż sos z jabłek i chrzanu
Knedle z jagodami i sosem serowym
Ubij mielony ser z wanilią, cukrem pudrem i śmietaną 36%, następnie podaj z knedlami
Knedle jagodowe z letnią sałatką
Maliny, truskawki, poziomki i jagody wymieszaj z cukrem pudrem, listkami melisy, skórką cytryny, następnie posyp knedle
Knedle z truskawkami na imbirowo
Zetrzyj imbir, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny i śmietankę i polej zrumienione knedle
Kurczak z orzeszkami ziemnymi i warzywami
Podsmażone warzywa wymieszaj z piersią kurczaka i orzeszkami ziemnymi
Sos warzywno-pomidorowy do makaronu
Poduszone warzywa z pomidorami i czosnkiem lekko zmiksuj, następnie wymieszaj z makaronem
Ziemniaczane curry z kardamonem
Podsmaż warzywa z nasionami kolendry, kardamonu, kozieradki i cebulą
Sałatka meksykańska do mięs z rusztu
Podgotowane warzywa wymieszaj z ogórkiem, pomidorami i marynowaną papryczką
Sałatka śledziowa z jabłkami
Sparz mieszankę warzyw i wymieszaj ze śledziem, majonezem i jabłkiem
Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą
Dodaj do zupy paski kurczaka, sok z limonki i kukurydzę
Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem
Z mięsa mielonego i warzyw zrób sos do ziemniaków w przyprawach
Ziemniaczana włoska frittata domowa
Frytki wymieszaj z jajkami, pomidorami, salami, bazylią i wstaw do piekarnika
Pierogi w sosie normandzkim z jabłkami
Zrób sos śmietanowy z jabłkiem i podaj do pierogów
Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem
Obsmażone pierogi posyp zrumienionym boczkiem, słodka cebulą i natką pietruszki