Placki po góralsku z bryndzą i sosem śliwkowym

Składniki

  • “Placki po góralsku z cebulką” Proste Historie
  • 250g śliwek węgierek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka masła
  • skórka pomarańczy
  • pół cytryny
  • 50 g cukru brązowego
  • pół łyżeczki przyprawy “pięciu smaków”
  • oryginalny ser bryndza (ewentualnie ser typu feta)

Sposób przygotowania

  1. Porcję śliwek węgierek włóż do garnka z grubym dnem razem z jedną drobno posiekaną, niewielką cebulką.
  2. Dodaj łyżkę masła, przykryj pokrywką i na niewielkim ogniu duś do miękkości przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Miękkie śliwki rozgnieć drewnianą łyżką, zblenduj i przetrzyj przez drobne sitko do niewielkiego garnuszka.
  4. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy, sok z ½ cytryny, 50g cukru brązowego oraz ½ łyżeczki przyprawy „pięć smaków”.
  5. Gotuj sos mieszając przez 5 minut.
  6. Przygotuj “Placki po góralsku” Proste Historie według przepis na opakowaniu.
  7. Ciepłe placki – moskole, posyp na talerzu pokruszonymi kawałkami sera bryndza (lub feta), a następnie polej 2 łyżkami ciepłego sosu śliwkowego.

Placki po góralsku z cebulką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu