Proste Historie
FRYTKI CIENKIE do piekarnika
Frytki i specjalności ziemniaczane

FRYTKI CIENKIE do piekarnika

Cienkie frytki z polskich ziemniaków to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Chrupiące, gorące, aromatyczne…cieniutkim i delikatnym frytkom nie sposób odmówić. Idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu – wypróbuj zamiast gotowanych ziemniaków.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki, olej słonecznikowy.
Produkt może zawierać seler.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 150 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna 647 kJ/ 154 kcal 971 kJ/ 231 kcal 12% 
 Tłuszcz 5,2 g 7,8 g 11%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,6 g 3%
 Węglowodany 23 g 35 g 13% 
 w tym cukry 1,0 g 1,5 g 2%
 Białko 2,7 g 4,1 g 8%
 Sól 0,05 g 0,08 g 1%

* Referencyjna wartosc spozycia dla przecietnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 750 g zawiera 5 sugerowanych porcji produktu.

Warzywa na patelnię dają wiele możliwości! Możesz przyrządzić je tak jak zwykle albo zupełnie inaczej.

1

W piekarniku:
Zamrozona porcje frytek rozłozyc na blasze piekarnika podgrzanego uprzednio do temperatury
220°C (z funkcja termoobiegu 200°C). Piec 18-20 minut, do uzyskania własciwej chrupkosci i
koloru. W czasie pieczenia frytki kilkakrotnie przemieszać.

2

W głebokim oleju:
Zamrożoną porcję frytek wrzucić na głęboki olej podgrzany uprzednio do temperatury 175°C.
Smażyć około 4-5 minut,do uzyskania własciwej chrupkości i koloru.

3

 Na patelni:
Zamrożoną porcję frytek wrzucić na patelnię z cienką warstwą mocno rozgrzanego oleju.
Smażyć około 15-20 minut, do uzyskania własciwej chrupkości i koloru. Frytki w trakcie
smażenia należy obracać.

  • Inspiracje

    Ziemniaczana włoska frittata domowa

    Frytki wymieszaj z jajkami, pomidorami, salami, bazylią i wstaw do piekarnika

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Frytki z paprykowym ajwarem i oregano

    Upiecz rumiane frytki, posyp oregano i podaj z gęstym sosem z papryki, pomidorów i czosnku

    czytaj więcej
Facebook
Youtube