Proste Historie
FRYTKI PROSTE do piekarnika
Frytki i specjalności ziemniaczane

FRYTKI PROSTE do piekarnika

Frytki proste do piekarnika przygotowane z polskich ziemniaków, to dobry sposób na małą odmianę w menu. Gdy znudzi się ryż albo tradycyjne ziemniaki, warto sięgnąć po frytki prosto z piekarnika. Z chrupiącą, złocistą skórką i wyjątkowym aromatem, w moment znikną z talerzy!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki, olej słonecznikowy.
Produkt może zawierać seler.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 150 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna 552 kJ/ 131 kcal 828 kJ/ 197 kcal 10% 
 Tłuszcz 3,6 g 5,4 g 8%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,5 g 3%
 Węglowodany 21 g 31 g 12% 
 w tym cukry 1,0 g 1,5 g 2%
 Białko 3,0 g 4,5 g 9%
 Sól  0,04 g 0,06 g  1%

* Referencyjna wartosc spozycia dla przecietnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 750 g zawiera 5 sugerowanych porcji produktu.

Warzywa na patelnię dają wiele możliwości! Możesz przyrządzić je tak jak zwykle albo zupełnie inaczej.

1

W piekarniku:
Zamrozona porcje frytek rozłozyc na blasze piekarnika podgrzanego uprzednio do temperatury
220°C (z funkcja termoobiegu 200°C). Piec 18-20 minut, do uzyskania własciwej chrupkosci i
koloru. W czasie pieczenia frytki kilkakrotnie przemieszać.

2

W głebokim oleju:
Zamrożoną porcję frytek wrzucić na głęboki olej podgrzany uprzednio do temperatury 175°C.
Smażyć około 4-5 minut,do uzyskania własciwej chrupkości i koloru.

3

 Na patelni:
Zamrożoną porcję frytek wrzucić na patelnię z cienką warstwą mocno rozgrzanego oleju.
Smażyć około 15-20 minut, do uzyskania własciwej chrupkości i koloru. Frytki w trakcie
smażenia należy obracać.

  • Inspiracje

    Przepis na frytki orientalne

    Posyp frytki zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podaj z tajskim sosem i kolendrą

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu

    Przygotuj rumiane frytki i podaj do nich mus z pieczonej papryki i orzechów włoskich

    czytaj więcej
Facebook
Youtube