Proste Historie
USZKA z kapustą i grzybami
Uszka

USZKA z kapustą i grzybami

Rozpływające się w ustach uszka z kapustą i grzybami to idealny dodatek na przykład do czerwonego barszczu. Idealne dla osób ceniących tradycyjne smaki. Połączenie charakterystycznej polskiej kapusty kiszonej i szlachetnych borowików, z dodatkiem aromatycznych przypraw i cebulki, to klasyka w najlepszym wydaniu!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: Ciasto: mąka pszenna, woda, semolina (11%) (z pszenicy Amber Durum), sól, olej rzepakowy, kurkuma; nadzienie: kapusta kiszona (68%) (kapusta biała, sól), błonnik pszenny, pieczarki (10%), podgrzybek brunatny (4%), cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól), sól, borowik szlachetny suszony (1%), przyprawy, warzywa (marchew, pasternak, cebula, pietruszka).
 
Zawartość nadzienia: 26%.
Zawiera gluten. Może zawierać mleko, seler, soję i jaja.
 
Wartość odżywcza produktu w 100 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 850 kJ / 204 kcal 10%
Tłuszcz 1,4 g 2%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 1%
Węglowodany 38 g 15%
w tym cukry 2,0 g 2%
Białko 6,8 g 14%
Sól 1,0 g 17%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 300 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Do około 2 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucić zamrożone uszka.

2

Po wypłynięciu na powierzchnię gotować około 6-8 minut, nie dopuszczając do
intensywnego wrzenia wody.

3

Gotowe uszka podawać z barszczem lub jako samodzielne danie. Mogą też
służyć jako baza do sałatek.

  • Inspiracje

    Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką

    Z pieczarek, białego wina, miodu i suszonej śliwki przygotuj wyjątkowy sos do uszek

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Szybka zupa grzybowa z uszkami

    Ugotuj zupę na świeżych grzybach z dodatkiem dymki i serwuj z uszkami

    czytaj więcej
Facebook
Youtube