Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          PYZY ZIEMNIACZANE

          Opis

          Pyzy ziemniaczane to prosta i przepyszna alternatywna dla tradycyjnych ziemniaków. Delikatne w smaku, doskonale komponują się z wyrazistymi sosami, na przykład ziołowym bądź paprykowym. Gotowe w kilka minut, dopełnią smak każdego mięsa, dlatego warto mieć je zawsze w zamrażalniku.

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ziemniaki (60%), woda, skrobia ziemniaczana (14%), grys ziemniaczany (10%), sól,
          mąka pszenna, kurkuma.

          Mogą zawierać mleko, seler i soję.

           Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
          na porcje
           Wartość energetyczna 658 kJ / 153 kcal1447 kJ / 349 kcal  17%
           Tłuszcz 0,5 g1,1 g 2%
           w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g0,2 g 1%
           Węglowodany 34,1 g76,7 g  30%
           w tym cukry 0,3 g0,7 g 1%
           Białko 2,5 g 5,6 g 11%
           Sól 1,2 g2,7 g 45%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

          1Zamrożone pyzy wyjmij z opakowania i wrzuć do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
          wody z dodatkiem łyżki oleju.
          2Następnie pyzy delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
          powierzchnię wody nie dopuść do wrzenia i wyjmij po około 7-8 minutach.
          3Gotową potrawę możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych
          warzyw.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane