Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem

Barszcz ukraiński na wędzonce z chrzanem to danie o wyrazistym smaku, które sprawdzi się zwłaszcza podczas rodzinnego obiadu na co dzień. Zupa jest bardzo syta i pożywna, więc może być z powodzeniem serwowana jako samodzielne danie, po którym podaje się już tylko deser. Wędzone żeberka zapewnią potrawie wspaniały aromat, a Barszcz ukraiński z mrożonki Proste Historie sprawi, że przygotowanie zupy będzie łatwe i zajmie nieco ponad pół godziny. Chrzan i cebulka podkreślają smak żeberek, a całość doskonale komponuje się z czerwonymi buraczkami i pozostałymi warzywami z mieszanki Barszcz ukraiński. Pyszne danie na domowy posiłek.

Składniki

  • “Barszcz ukraiński” Proste Historie,
  • 250 g wędzonych żeberek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1,5 l bulionu,
  • 150 ml buraczanego koncentratu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • sól i pieprz,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 200 ml tłustej śmietany,

Sposób przygotowania

  1. 250 g wędzonych żeberek pokrój na pojedyncze paski.
  2. Rozgrzej patelnię i obsmaż na rumiano dodając pokrojoną na ćwiartki 1 średnią cebulę.
  3. Zamrożoną zupę “Barszcz ukraiński” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do 1,5 litra gotującego się bulionu.
  4. Dodaj podsmażone żeberka i cebulę.
  5. Wlej 150 ml buraczanego koncentratu, jeśli lubisz mocny smak buraków.
  6. Dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 2 zgniecione ząbki czosnku w łupinie.
  7. Gotuj przez 20 minut, dopraw solą, pieprzem i sokiem z 1 cytryny.
  8. 200 ml tłustej śmietany wymieszaj z 1 łyżką chrzanu.
  9. Serwuj gorący barszcz z żeberkami i łyżką chrzanowej śmietany.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu