Barszcz z botwinką i pomidorami

Barszcz z botwinką i pomidorami to lekka zupa idealna na obiad w rodzinnym gronie. Nie zapełnia nadmiernie żołądka, więc z powodzeniem można podać po niej drugie danie. Barszcz z botwinką i pomidorami można też serwować jako prostą i smaczną przystawkę do kolacji. To mniej sycąca wersja dania z wykorzystaniem mrożonki Barszcz ukraiński Proste Historie, idealna dla osób dbających o linię lub jako jedno z kilku podawanych w trakcie posiłku dań. Barszcz z botwinką i pomidorami jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy, więc warto skorzystać z tego przepisu na co dzień.

Składniki

  • “Barszcz ukraiński” Proste Historie,
  • 1 pęczek młodej botwiny,
  • 300 ml osolonej wody,
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 l mięsnego bulionu,
  • 1 porcja kwaśnej śmietany,
  • duża ilość posiekanego kopru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pęczek młodej botwiny dokładnie opłucz, pokrój w 2 cm kawałki i podgotuj 5 minut w 300 ml osolonej wody z dodatkiem 3 łyżek octu winnego czerwonego i 1 łyżeczki cukru.
  2. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  3. “Barszcz ukraiński” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do 1,5 litra gotującego się mięsnego bulionu i gotuj przez 15 minut.
  4. Dodaj botwinkę z pomidorami i trzymaj na ogniu kolejne 5 minut.
  5. Dopraw solą, pieprzem.
  6. Serwuj z dużą ilością posiekanego kopru i porcją kwaśnej śmietany.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu