Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to klasyczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Dzięki zamrożonym mieszankom warzywnym Proste Historie przygotowanie fasolki po bretońsku jest bardzo łatwe i zajmie zaledwie 45 minut. Odpowiednio dobrane składniki połączone zgodnie z przepisem sprawią, że danie będzie pysznie smakować i na długo zapewni uczucie sytości. Jeśli fasolka po bretońsku serwowana jest najmłodszym członkom rodziny, można ograniczyć ilość ostrej papryki podaną w przepisie. W innym przypadku jedzmy na zdrowie fasolkę po bretońsku przyprawioną na ostro – będziemy nie tylko najedzeni, ale i zrobi nam się ciepło na ciele i duszy.

Składniki

  • “Zupa fasolowa z wędzonką” Proste Historie,
  • 250 g czosnkowej kiełbasy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 kiełbasa,
  • 2 siekane ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • 400 g posiekanych pomidorów pelati z puszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ostra papryka, sól i cukier.

Sposób przygotowania

  1. 250 g czosnkowej kiełbasy pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 drobno posiekaną cebulę.
  3. Po 2 minutach dodaj kiełbasę.
  4. Zrumień i smaż całość przez 3 minuty.
  5. Dodaj zamrożoną mieszankę warzywną Proste Historie.
  6. Smaż mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
  7. Zalej około 800 ml bulionu, dodaj 2 siekane ząbki czosnku i płaską łyżkę majeranku.
  8. Doprowadź do wrzenia, dodaj 400 g posiekanych pomidorów pelati z puszki i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  9. Duś całość przez 10 minut, doprawiając ostrą papryką, solą i szczyptą cukru.

ZUPA FASOLOWA z wędzonką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu