Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem

Fasolka szparagowa z paprykowym winegretem to bardzo uniwersalna propozycja kulinarna na niemal każdą okazją. Danie to znakomicie sprawdzi się zarówno podczas romantycznej kolacji z drugą połówką, jak i rodzinnego obiadu z okazji istotnej celebracji. A jakby tego było mało, fasolka szparagowa z paprykowym winegretem może też pełnić funkcję smacznej przekąski. Do przygotowania tego wyjątkowego dania należy skorzystać z gotowych warzyw Proste Historie, całość powinna zająć nie więcej niż 45 minut. Warto też dodać, że fasolka szparagowa z paprykowym winegretem zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem, prezentując się niezwykle estetycznie na talerzu.

Składniki

  • “Zielona fasolka szparagowa” Proste Historie,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 papryki,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek,
  • 2 pomidory,
  • 80 ml oleju,
  • posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek.

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno 2 średnie cebule. 2 papryki oczyść z nasion i błon.
  2. Pokrój w drobna kostkę.
  3. W misce wymieszaj warzywa i wyciśnij sok z 2 cytryn.
  4. Dodaj 1 łyżeczkę ostrej pasty paprykowej typu sambal oelek.
  5. Dopraw solą i wymieszaj.
  6. Możesz dodać też obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 pomidory.
  7. Wlej 80 ml oleju i odstaw na 20 minut.
  8. Do gotującej się osolonej wody wrzuć nierozmrożoną “Fasolkę zieloną” Proste Historie 450 g i gotuj około 10 minut.
  9. Odsącz na sitku. Wyłóż na talerz, polej paprykowym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
  10. Chcesz więcej koloru? Zrób pół na pół z “Fasolką żółtą” Proste Historie.

Zielona FASOLKA SZPARAGOWA
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu