Frytki z majonezem własnej roboty

Składniki

  • “Frytki proste do oleju” Proste Historie,
  • 2 świeże wiejskie jajka,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • sól i pieprz,
  • 350 ml oleju słonecznikowego,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Do wąskiego naczynia wrzuć 2 świeże, wiejskie jajka, 1 łyżkę musztardy Dijon, szczyptę soli i pieprzu.
  2. Zacznij miksować blenderem dolewając bardzo cięką strużką 350 ml słonecznikowego oleju (powoli, jedną linią).
  3. Jeśli masz regulację szybkości blendera, to zacznij najpierw ubijać wolniej, potem zwiększ tempo.
  4. Dopiero gdy sos będzie gęsty, dodaj sok z cytryny a jeśli potrzeba dopraw więcej solą.
  5. Wstaw sos do lodówki na 30 minut i serwuj do usmażonych w głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu frytek Proste Historie.
  6. Majonez domowy możesz urozmaicać dowolnymi dodatkami.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu