Kartacze z boczniakami i szpinakiem

Zapiekane kartacze z boczniakami i szpinakiem to pyszne i pomysłowe danie na obiad w gronie rodziny lub kolację podawaną na ciepło. Można także zaserwować je podczas kolacji, na którą zapraszamy gości – potrawa z pewnością wzbudzi ich ciekawość i zaspokoi apetyt. Przygotowanie dania jest dość szybkie (wystarczy około 45 minut) i proste, szczególnie że ułatwią nam to zadanie mrożonki Proste Historie. Odpowiednie doprawienie kartaczy, grzybów i szpinaku oraz podanie ich z dodatkiem kwaśnej śmietany, jak sugeruje przepis, sprawi, że będziemy nie tylko najedzeni, ale też nasycą się nasze zmysły. Danie powinno przypaść do gustu nawet wybitnym smakoszom.

Składniki

  • “Kartacze z mięsem” Proste Historie,
  • 300 g boczniaków w całości,
  • świeży rozmaryn,
  • 5 łyżek oleju,
  • 100 g świeżych listków szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku posiekanego,
  • sól i pieprz,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na blaszce ułóż 300 g boczniaków w całości.
  3. Posyp świeżym rozmarynem, grubym pieprzem, solą i polej 3 łyżkami oleju.
  4. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
  5. W tym czasie ugotuj “Kartacze” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Wystudź i przekrój na pół.
  7. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wrzuć kartacze i podsmaż.
  8. Dodaj upieczone boczniaki i 100 g świeżych listków szpinaku.
  9. Dopraw solą, 2 ząbkami czosnku posiekanego i świeżo mielonym pieprzem.
  10. Serwuj zaraz po przygotowaniu z miseczką kwaśnej śmietany.

KARTACZE z mięsem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu