Kartacze z chrupiącą cebulą

Kartacze z chrupiącą cebulką sprawdzą się i jako danie główne serwowane podczas obiadu lub kolacji, i jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Przygotowanie dania ułatwią mrożonki Proste Historie – z nimi przyrządzenie kartaczy jest bajecznie łatwe, trzeba jedynie usmażyć na złoto cebulkę i zarezerwować sobie około godziny na ugotowanie mrożonych kartaczy Proste Historie, obsmażenie cebulki i ładne podanie potrawy. Kartacze z chrupiącą cebulką to dobry pomysł na rodzinny obiad, ale jeśli zgodnie z sugestią z przepisu smażymy cebulkę w piwie, dzieciom nakładamy minimalną jej ilość. Można też zmodyfikować przepis i zamiast piwa użyć do smażenia samego oleju.

Składniki

  • “Kartacze z mięsem” Proste Historie,
  • 100 g mąki,
  • 50 ml piwa jasnego,
  • 100 ml wody gazowanej zimnej,
  • 1 szczypta soli,
  • proszek do pieczenia,
  • 2 jednakowe cebule,
  • pokruszone płatki kukurydziane,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie wymieszaj 100 g mąki, 50 ml piwa jasnego, 100 ml wody gazowanej zimnej.
  2. Dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia.
  3. 2 jednakowe cebule pokrój w cienkie 5 mm krążki.
  4. Rozdziel kółka.
  5. Rozgrzej grubą warstwę oleju.
  6. Kółka maczaj w cieście, panieruj bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  7. Smaż krótko na złoto.
  8. “Kartacze” Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj gorące wraz z krążkami cebuli.

KARTACZE z mięsem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu