Knedle ze śliwkami w sosie winnym

Składniki

  • “Knedle ze śliwkami” Proste Historie,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 g śliwek węgierek,
  • 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 220 ml słodkiego, gotowego wina grzanego,
  • gęsta śmietana.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i wsyp 1 łyżkę cukru.
  2. Dodaj 250 g przekrojonych na pół śliwek węgierek, 10 szt. suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki.
  3. Duś przez 5 minut i ostrożnie dodaj 220 ml słodkiego, gotowego wina grzanego.
  4. Redukuj całość przez 5 – 7 minut.
  5. Zmiksuj na gęsty sos.
  6. Ugotuj Knedle ze śliwkami Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Rozłóż sos do indywidualnych miseczek, do każdej dodaj z boku po łyżce gęstej śmietany.
  8. Gorącym przekrojonym knedlem nabieraj porcję sosu.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu