Naleśniki z farszem szpinakowym

Naleśniki z farszem szpinakowym to pyszne i proste w przygotowaniu danie doskonałe na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Dodatek rodzynek i curry sprawia, że szpinakowy farsz przygotowany z mrożonki „Proste Historie” nabiera wykwintnego smaku, zaś ser twarogowy, którego zastosowanie znajdziecie w przepisie czyni danie dodatkowo sycącym – po jego zjedzeniu na pewno nie będziecie głodni. Naleśniki z farszem szpinakowym są gotowe w 30 minut. Najlepiej smakują podane na gorąco. Ich smak podkreśla roztopiony ser, którym posypujemy ciasto naleśnikowe przed zapieczeniem naleśników w piekarniku. Danie jest odpowiednie na każdą porę roku. Powinno smakować także dzieciom, które chętnie zjedzą szpinak podany w takiej postaci.

Składniki

  • “Szpinak liście” Proste Historie,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 2 średnie cebule,
  • 150 g tłustego sera twarogowego,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • naleśniki.

Sposób przygotowania

W garnuszku rozgrzej czubatą łyżkę masła. Drobno posiekaj 2 średnie cebule i wrzuć na gorący tłuszcz. Nierozmrożony “Szpinak liście” Proste Historie dodaj na patelnię, przykryj i przez około 10 minut gotuj, mieszając co jakiś czas. Odkryj i wkrusz do środka 150 g tłustego sera twarogowego, wrzuć 2 łyżki niezbyt mocno wysuszonych rodzynek i 1 łyżeczkę curry. Posól i podgrzewaj na ogniu około 5 minut. Jeśli masz ochotę możesz dodać ząbek czosnku. Usmaż naleśniki i wyłóż na każdym porcję farszu. Zawiń i serwuj póki gorące. Komplet nadzianych naleśników można ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec posypane serem typu mozarella, bundz lub ostrym, żółtym.

SZPINAK liście
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu