Niemiecka sałatka ziemniaczana

Niemiecka sałatka ziemniaczana to prosty pomysł na danie główne na co dzień albo smaczną przekąskę, którą można także zabrać do pracy albo na piknik. Danie jest gotowe w około 45 minut i świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie do kiełbasy i potraw z grilla. Niemiecka sałatka ziemniaczana może też być serwowana z dodatkiem jajka na twardo jako przystawka. Doskonale sprawdzi się podczas proszonej kolacji jak i okolicznościowego przyjęcia. Można też podawać ją do obiadu w rodzinnym gronie zarówno w tygodniu, jak i w weekend, kiedy mamy więcej czasu na celebrowanie spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

  • “Cząstki ziemniaczane ze skórką” Proste Historie,
  • 4 łyżki octu winnego białego,
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
  • 5 łyżek oleju,
  • 4 łyżki białego wina,
  • 1 płaska łyżka miodu,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 5 ogórków małosolnych lub konserwowanych,
  • pęczek posiekanego szczypioru,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. “Cząstki ziemniaczane” Proste Historie przygotuj w piekarniku zgodnie z przepisem.
  2. W miseczce ukręć sos z 4 łyżek octu winnego białego, 1 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 5 łyżek oleju, 4 łyżek białego wina.
  3. Dopraw solą, pieprzem i 1 płaską łyżką miodu.
  4. Pokrój w cienkie plasterki pęczek rzodkiewek, 5 ogórków małosolnych lub konserwowanych.
  5. Delikatnie wymieszaj ciepłe cząstki ziemniaczane z warzywami, dodaj pęczek posiekanego szczypioru, całość posól i polej sosem.
  6. Odstaw na 20 minut.
  7. Możesz serwować z dodatkiem posiekanego jajka na twardo lub jako sałatkę do grillowanej białej kiełbasy.

CZĄSTKI ZIEMNIACZANE ze skórką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu