Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem

Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem to danie zarówno dla wykwintnych smakoszy tradycyjnych polskich dań, jak i amatorów pożywnej i aromatycznej kuchni regionalnej. Dania gotowe od Prostych Historii są łatwe w przygotowaniu, zajmuje to też niewiele czasu – w przypadku pierogów ruskich z prażoną cebulką i boczkiem wystarcza około 30 minut. Posiłek nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale i jeszcze lepiej smakuje. Pierogi ruskie można serwować zarówno na rodzinny lub świąteczny obiad, jak i jako drobną przekąskę dla najbliższych. Jedno nie ulega wątpliwości – danie to z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze kubki smakowe.

Składniki

  • 150 g wędzonego sparzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • olej słonecznikowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • pierogi ruskie Proste Historie.

Sposób przygotowania

  1. 150 g wędzonego sparzonego boczku przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na chrupiąco ze wszystkich stron przez 7 minut.
  3. Bardzo drobno posiekaj 2 średnie cebule. Rozgrzej w garnku 2 cm warstwę oleju słonecznikowego i wrzuć osuszoną papierem cebulę. Praż na średnim ogniu dopóki nie będzie rumiana i chrupiąca. Przecedź na sitku zachowując olej.
  4. Drobno posiekaj pęczek natki pietruszki. Wymieszaj ostudzony boczek, cebulę i natkę.
  5. Ugotuj pierogi Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zrumień je na kilku łyżkach cebulowego oleju.
  6. Pierogi podane na talerzu posyp chrupiącą mieszanką oraz świeżo mielonym pieprzem.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu