Pierogi w sosie normandzkim z jabłkami

Pierogi w sosie normandzkim z jabłkami to zupełnie nowa propozycja podania pierogów ruskich, które cieszą się tak wielką popularnością. Danie gotowe od Prostych Historii pozwala na przygotowanie tego posiłku w zaledwie około 30 minut, można je podać jako obiad, kolację lub po prostu przekąskę. Doskonały smak i aromat są gwarantowane, dlatego też wszyscy twoi bliscy i goście z pewnością będą zachwyceni. Warto spróbować alternatywnej metody podania pierogów ruskich, w której to zachowane zostają wszystkie walory tego dania, a subtelne dodatki pozwalają na uwolnienie kolejnych doznań dla kubków smakowych. Pierogi z sosie normandzkim z jabłkami to świetny pomysł na każdy dzień.

Składniki

  • 1 łyżka masła,
  • pierogi ruskie Proste Historie,
  • 1 biała cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • sól i pieprz.
  • 100 ml klarownego soku jabłkowego,
  • 100 ml warzywnego wywaru,
  • 5 łyżek tłustej śmietany,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj 1 posiekaną cebulę i smaż przez 3 minuty.
  2. Dodaj 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Lekko zrumień.
  3. Dodaj 100 ml klarownego soku jabłkowego i 100 ml warzywnego wywaru. Gotuj na dużym ogniu 5 minut.
  4. Zmiksuj blenderem dodając 5 łyżek tłustej śmietany, 1 łyżeczkę czubatą musztardy Dijon.
  5. Zagotuj delikatnie, dopraw solą i pieprzem.
  6. Podaj do ugotowanych zgodnie z przepisem pierogów.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu