Pierogi wiejskie w sosie chrzanowym

Pierogi wiejskie w sosie chrzanowym to nie tylko smaczna, ale i bardzo uniwersalna propozycja od Prostych Historii. Danie to można zaserwować jako obiad podczas rodzinnego spotkania, ale także w formie drobnej przekąski na mały głód – a to wciąż tylko niektóre z wariantów. Nie bez znaczenia jest też łatwość przygotowania, poradzą z tym sobie nawet totalni kuchenni amatorzy, nie powinno to zająć również więcej niż 30 minut. Pierogi to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań, o którym słyszano w najdalszych zakątkach globu. Dlatego też warto spróbować kolejnej możliwości podania tego posiłku, jaką są pierogi wiejskie w sosie chrzanowym.

Składniki

Pierogi:

  • Pierogi po wiejsku z pieczarkami i mięsem Proste Historie.

Sos:

  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • ½ łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka octu winnego białego,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. 2 łyżki startego chrzanu wymieszaj z ½ łyżeczki cukru pudru.
  2. Skrop 1 łyżką octu winnego białego.
  3. Wymieszaj.
  4. Dodaj 150 ml śmietany 36%, dopraw solą i ubijaj dopóki nie zgęstnieje.
  5. Przełóż do miski i schłodź.
  6. Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem.
  7. Gorące pierogi polej uprzednio przygotowanym sosem.

 

PIEROGI PO WIEJSKU z mięsem i pieczarkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu