Pierogi z kapustą w sosie grzybowym

Składniki

  • “Pierogi z kapustą i grzybami” Proste Historie,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 miseczka pokrojonych w kostkę kapeluszy leśnych grzybów,
  • 1 łyżka utartej na tarce cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 szklanka esencjonalnego bulionu grzybowego lub wołowego,
  • 4 łyżki tłustej śmietany,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść na patelni 1 łyżkę masła, dodaj miseczkę pokrojonych w kostkę kapeluszy leśnych grzybów oraz 1 łyżkę utartej na tarce cebuli.
  2. Podsmaż na dużym ogniu przez 3 minuty, obsyp 1 łyżką płaską mąki i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj 1 szklankę esencjonalnego bulionu grzybowego lub wołowego, zmniejsz ogień i mieszaj dopóki sos nie zgęstnieje.
  4. Dopraw 4 łyżkami tłustej śmietany, przypraw solą i pieprzem.
  5. Ugotuj Pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź lekko posmarowane olejem i tak, aby nie dotykały się.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pierogi i mocno przypiecz na rumiano z dwóch stron.
  7. Podawaj pierogi na gorąco, polane sosem grzybowym.

PIEROGI z kapustą i grzybami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu