Pierogi z kaszanką, jabłkami, cebulą i żurawiną

Składniki

  • “Pierogi z kaszanką i cebulką” Proste Historie,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jabłka typu Ligol,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 pęczek cebulek dymki,
  • 1 szczypta majeranku,
  • pieprz i sól,
  • 1 czubata łyżka owoców żurawiny ze słoika,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania

  1. Wlej na patelnię 2 łyżki miodu, wrzuć pokrojone w małe cząstki 2 jabłka typu Ligol.
  2. Dodaj sok z ½ cytryny i smaż na złoto przez 5 minut.
  3. Odstaw.
  4. Rozgrzej na suchej patelni 2 łyżki oleju i wrzuć pęczek cebulek dymki pokrojonych na ćwiartki.
  5. Zrumień, obsmaż prze 5 minut ze wszystkich stron na dużym ogniu.
  6. Dopraw pieprzem, solą i szczyptą majeranku.
  7. Połącz na patelni jabłka z cebulą, dodaj 1 czubatą łyżkę owoców żurawiny ze słoika i zagrzej przez 3 minuty.
  8. Pierogi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osusz i podsmaż na chrupiąco na 1 łyżce smalcu lub 2 łyżkach oleju.
  9. Serwuj gorące pierogi z ciepłymi jabłkami.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!