Pierogi z serem na cytrynowo

Pierogi z serem na cytrynowo to nieco nowatorska propozycja podania jednego z tradycyjnych, polskich specjałów. Odrobina innowacji zaserwowana wraz z daniami gotowymi od Prostych Historii pozwala na odkrycie zupełnie nowej palety smaków i najlepsze wrażenia kulinarne. Przygotowanie pierogów z serem na cytrynowo zajmuje zaledwie około 30 minut, uniwersalność tego posiłku sprawia, że równie dobrze sprawdza się ono jako danie główne, jak i przekąska. Jest także godne polecenia, jeśli nie masz czas na długotrwałe przesiadywanie w kuchni i chcesz zjeść coś dobrego „na szybko”. Pierogi z serem na cytrynowo z pewnością przypadną też do gustu najmłodszych smakoszy.

Składniki

  • 2 kostki dobrego masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szczypta soli,
  • 3 cytryny,
  • pierogi z serem Proste Historie,
  • 4 żółtka jaj,
  • 120 g cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżka dobrego miodu.

Sposób przygotowania

  1. 2 kostki dobrego masła pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę miodu.
  2. Sparz cytrynę i otrzyj z niej całą skórkę do masła. Wyciśnij sok pilnując, aby nie dostały się pestki.
  3. Dobrze wszystko wymieszaj, wyłóż na folię spożywczą i uformuj wałek na kształt cukierka. Trzymaj w zamrażalniku.
  4. Przygotuj krem. Zetrzyj na drobno skórkę z ½ cytryny i wyciśnij sok z 2 sztuk. Ubij bardzo mocno 4 żółtka i przełóż do małego garnuszka. Wlej sok z cytryn i dodaj 120 g cukru. Ustaw na małym ogniu i przez 5 – 7 minut ubijaj trzepaczką. Powinieneś uzyskać lekko zgęstniały sos.
  5. Zrób test na łyżce. Jeśli po przejechaniu palcem po powierzchni łyżki sos zostawia na niej ścieżkę, oznacza to, że sos jest gotowy.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryn i ponownie ubijając wrzucaj po kawałku 60 g zimnego masła (zmrożonego uprzednio w zamrażarce). Wstaw do lodówki i poczekaj aż sos zgęstnieje.
  7. Pierogi wyłóż na patelnię, dodaj 4 plastry cytrynowego masła. Po 3 minutach dodaj łyżkę dobrego miodu. Serwuj pierogi lekko rumiane z miseczką cytrynowego sosu.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu