Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym

Pierożki zapiekane w sosie szpinakowym to najlepszy sposób do przekonania dzieci do tego zielonego warzywa. Zapiekane dania zachwycają elegancją podania oraz znakomitym smakiem, a sos szpinakowy dodaje całości niesamowitego aromatu. Wydawać by się mogło, ze przyrządzenie tego specjału to kwestia wielu godzin spędzonych w kuchni – jednak dzięki gotowym produktom Proste Historie, przygotowanie pierożków zapiekanych w sosie szpinakowym trwa zaledwie około 45 minut. Zachwyć swoją rodzinę, znajomych czy sąsiadów i zaserwuj to danie przy najbliższej okazji – nie musisz być mistrzem kuchni, aby podać przepyszny posiłek podczas romantycznej kolacji lub obiadu w większym gronie.

Składniki

  • “Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym” Proste Historie,
  • “Siekany szpinak” Proste Historie,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 czubata łyżeczka mąki,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz i czosnek.

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik na 180oC.
  2. Owalne naczynie do zapiekania posmaruj 1 łyżeczką masła.
  3. Oddziel zamrożone pierożki od reszty zawartości opakowania i wyłóż je w brytfance.
  4. Wlej do garnuszka 200 ml słodkiej śmietanki, wrzuć 150 g zamrożonego siekanego szpinaku Proste Historie i pozostałą zawartość opakowania pierożków.
  5. Trzymaj na ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolity sos.
  6. Dodaj 1 czubatą łyżeczkę mąki i 3 jajka.
  7. Natychmiast mocno zamieszaj, dopraw wedle uznania solą, pieprzem i czosnkiem.
  8. Zalej pierożki i wstaw do piekarnika na około 30 minut.

Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu