Pierś z kurczaka z makaronem w sosie z kaparami i szpinakiem

Składniki

  • “Rurki w sosie z wędzonym boczkiem” Proste Historie,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 czubata łyżka kaparów,
  • 2 łyżki marynowanych zielonych oliwek,

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 szczypta suszonej słodkiej papryki.

Sposób przygotowania

  1. Pojedynczą pierś kurczaka natrzyj marynatą zrobioną z przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki sosu sojowego i szczypty suszonej słodkiej papryki.
  2. Odstaw mięso na 30 minut do lodówki.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dokładnie zrumień kurczaka z dwóch stron.
  4. Na tę samą patelnię wrzuć zamrożoną zawartość opakowania rurek w sosie z boczkiem i cebulką, dodaj pokrojonego w plastry kurczaka i 1 czubatą łyżeczkę kaparów lub 2 łyżki marynowanych zielonych oliwek.
  5. Duś wszystko przez 8 minut.
  6. Zanim wyłożysz danie na półmisek, możesz dodać miseczkę posiekanych świeżych liści szpinaku lub kawałki sparzonych zielonych szparagów.

Rurki w sosie z wędzonym boczkiem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu