Przepis na frytki orientalne

Składniki

  • “Frytki proste do piekarnika” Proste Historie,
  • 2 czubate łyżki drobno zmielonych orzechów ziemnych,
  •  150 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka pasty typu sambal oelek,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka posiekanego ananasa,
  • kolendra.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj frytki Proste Historie w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. 5 minut przed końcem pieczenia obsyp je i delikatnie wymieszaj z 2 czubatymi łyżkami drobno zmielonych orzechów ziemnych.
  3. Przygotuj sos do maczania frytek. Wlej do garnuszka 150 ml wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 posiekany ząbek czosnku, ½ łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 łyżeczkę sezamu.
  4. Dopraw solą i zagotuj.
  5. 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaj w niedużej ilości wody i wlej do wrzącego sosu.
  6. Możesz dodać łyżkę posiekanego ananasa i łyżeczkę ostrej pasty typu sambal oelek.
  7. Kolendrą posyp świeżo wyjęte z piekarnika frytki lub dodaj ją do wystudzonego sosu.

FRYTKI PROSTE do piekarnika
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu