Śledzie w piklowanych warzywach

Śledzie w piklowanych warzywach to przekąska o wyrazistym smaku, idealna na co dzień, w przewie w pracy, na kolację oraz jako dodatek serwowany podczas spotkania w gronie przyjaciół. Najlepiej smakuje ze świeżym, ciemnym pieczywem, można też podawać śledzie w piklowanych warzywach jako dodatek do mini kanapek serwowanych podczas przyjęcia. Przygotowanie potrawy zajmuje około godziny, dlatego jeśli chcemy zachwycić gości smakiem śledzików z piklowanymi warzywami, zarezerwujmy sobie odpowiednią ilość czasu na przyrządzenie tej oryginalnej przekąski. Mrożoną „Włoszczyznę”, którą wykorzystujemy do przygotowania tego dania możemy też użyć do innych dań z dodatkiem ryby – idealnie podkreśla smak tego rodzaju potraw.

Składniki

  • “Włoszczyzna cięta” Proste Historie,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki ziarenek gorczycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 śledź,
  • 200 ml wody,
  • 15 ml octu jabłkowego lub winnego białego,
  • 80 g cukru,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania

  1. Na duża patelnię wlej 3 łyżki oleju. Bardzo mocno go rozgrzej.
  2. Dodaj ½ łyżki ziarenek gorczycy i cienko pokrojone plasterki 2 ząbków czosnku.
  3. Wrzuć zamrożoną “Włoszczyznę” Proste Historie i pozwól jej się lekko obsmażyć (wystarczy 5 minut).
  4. W małym garnuszku zagotuj 200 ml wody z 15 ml octu jabłkowego lub winnego białego, 80 g cukru, 3 liście laurowe.
  5. Zagotuj całość dopóki cukier się nie rozpuści, następnie lekko wystudź.
  6. Zalej wywarem warzywa i odstaw na co najmniej godzinę.
  7. Pokrój śledzia w mniejsze kawałki (poprzekładają marynowaną włoszczyzną) i odstaw na godzinę.
  8. Serwuj z ciemnym chlebem.

WŁOSZCZYZNA cięta
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu