Smażona chałka z budyniowym sosem z owocami leśnymi

Składniki

  • “Owoce lasów i sadów” Proste Historie,
  • 250 ml tłustego mleka,
  • 1 szczypta kardamonu,
  • 60 g cukru pudru,
  • 4 żółtka jaj,
  • 4 kromki chałki,
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczy.

Sposób przygotowania

  1. Do 250 ml tłustego mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy.
  2. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut.
  3. Wyjmujemy przyprawy.
  4. Z 4 żółtek i 30 g cukru pudru ukręcany kogel mogiel.
  5. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek.
  6. Przenosimy na mały ogień i nieustannie  pilnujemy gęstniejącego kremu.
  7. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych “Owoców lasów i sadów” Proste Historie.
  8. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos.
  9. Na maśle smażymy 4 kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku.
  10. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu