Sos warzywno-pomidorowy do makaronu

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację we dwoje? Sos warzywno-pomidorowy do makaronu do świetne rozwiązanie! Sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo jest lekkostrawny, zdrowy i ma łagodny smak, odpowiedni dla dzieci. Sos warzywno-pomidorowy do makaronu podawać można jako danie główne albo jako dodatek do potraw mięsnych, a także dań warzywnych. Kapary, zielone oliwki i inne przyprawy zaproponowane w przepisie sprawiają, że sos ma wyrazisty, przepyszny smak, tak że chce się sięgać po dokładkę. Nie zapominajmy, by przed podaniem posypać danie startym serem typu parmezan!

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po włosku” Proste Historie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 filety solonego anchois,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów pelati,
  • 100 ml białego wina lub bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka drobno posiekanych oliwek lub kaparów,
  • sól i pieprz,
  • garść listków bazylii,
  • 200-300 g makaronu typu penne, spaghetti, kokardki itp.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej na patelni 3 łyżki  oliwy.
  2. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i jeśli lubisz 2 filety solonego anchois.
  3. Smaż przez 2 minuty.
  4. Dodaj zamrożoną mieszankę “Warzyw na patelnię po włosku” Iglotex, dodaj przyprawy z saszetki i smaż na dużym ogniu przez 10 minut.
  5. Dodaj 400 g pomidorów pelati pokrojonych w drobne kawałki i jeśli masz 100 ml białego wina lub 100 ml bulionu warzywnego.
  6. Dopraw solą, pieprzem i duś przez kolejne 8 minut.
  7. Zmiksuj całość na sos z wyczuwalnymi kawałkami warzyw.
  8. Dodaj 1 łyżkę drobno posiekanych zielonych oliwek lub kaparów.
  9. Jeśli lubisz bazylię dodaj garść listków.
  10. Ugotuj 200 – 300 g ulubionego makaron typu np. penne, spaghetti lub kokardki, nastepnie gorący makaron wymieszaj z sosem.
  11. Na talerzu nie zapomnij posypać dania tartym serem typu parmezan!

WARZYWA NA PATELNIĘ po włosku
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu