Tradycją pachnąca

Składniki

Zupa grzybowa Proste Historie,
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty),
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
ziarenka pieprzu,

4 kawałki suszonych grzybów,
200 ml kremówki,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Włoszczyznę opłucz, obierz seler umieść w garnku i zagotuj w ok. 2 litrach wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, dodaj suszone grzybki i kilka gałązek pietruszki. Gotuj przez ok 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjmij z wywaru włoszczyznę, dodaj zawartość opakowania Zupy grzybowej Proste Historie, gotuj kolejne 15 minut. W końcowym czasie gotowania dodaj ubitą (na pianę) śmietanę kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Sposób podania: wierzch zupy posyp gęsto świeżą pietruszką.

ZUPA GRZYBOWA z podgrzybkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu