Ziemniaczana włoska frittata domowa

Ziemniaczana włoska fritatta domowa to danie niekoniecznie odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej, ale za to przepyszne i na długo pozwalające zapomnieć o głodzie. Dzięki mrożonym frytkom Proste Historie jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a przyrządzenie pożywnego posiłku dla całej rodziny zajmie nam około 45 minut. Ziemniaczana włoska fritatta domowa najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, podawana na gorąco z roztopionym, aksamitnym serem. Zgodnie z sugestią z przepisu danie warto uzupełnić porcją warzyw w postaci surówki lub sałatki, ale także bez tego dodatku ziemniaczana włoska fritatta domowa smakuje wyśmienicie. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym biesiadnikom, jak i dzieciom.

Składniki

  • “Frytki cienkie do piekarnika” Proste Historie,
  • 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych,
  • 1 szczypta bazylii,
  • 80 g salami,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki startego sera żółtego ostrego,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 750 g frytek ziemniaczanych Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Osusz na papierowym ręczniku z tłuszczu.
  3. Wrzuć do miski.
  4. Dodaj 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych, szczyptę  bazylii, dodaj 80 g pokrojonej w cieniutkie paseczki salami.
  5. Nastaw piekarnik na 200°C.
  6. W oddzielnej miseczce wymieszaj 5 jajek z 3 łyżkami startego sera żółtego ostrego, solą i pieprzem.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Obie miski wymieszaj razem i wyłóż na blaszkę 1 cm placek.
  9. Piecz na złoto przez 25 minut.
  10. Serwuj danie z ogromną miską sałaty w sosie winegretowym.

FRYTKI CIENKIE do piekarnika
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu