Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka

Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka doskonale sprawdzi się jako danie główne podawane podczas rodzinnego obiadu albo kolacji. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu – wystarczy mrożony szpinak Proste Historie, ziemniaki, ser i przyprawy. Pamiętajmy jednak, że na przyrządzenie dania potrzebne jest około 45 minut, dlatego zabierzmy się za nie odpowiednio wcześnie. Ziemniaczano-szpinakowa zapiekanka będzie smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest sycącą, tak więc po jej zjedzeniu na długo można będzie zapomnieć o uczuciu głodu. Najlepiej smakuje podana zaraz po upieczeniu, zresztą zniknie w takim tempie, że nie trzeba będzie się martwić co zrobić z niezjedzoną porcją.

Składniki

  • “Siekany szpinak” Proste Historie,
  • 1,2 kg ziemniaków,
  • suszony tymianek lub cząber,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 200 g sera typu gruyer,
  • pieprz i sól.

 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj w mundurkach 1,2 kg ziemniaków.
  2. Ciepłe lekko zgnieć, porozchylaj i układaj blisko siebie w wysmarowanym masłem, posypanym suszonym tymiankiem lub cząbrem naczyniu do zapiekania.
  3. Rozpuść w garnku 3 łyżki masła włóż zamrożony szpinak, przykryj i na małym ogniu, mieszając co pewien czas pozwól mu się rozmrozić.
  4. Zdejmij pokrywkę i przez cały czas mieszając odparuj nadmiar płynu.
  5. Dodaj 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem.
  6. Rozłóż szpinak na ziemniakach tak aby jak najwięcej dostało się go do rozchylonego środka.
  7. Zetrzyj 200 g sera typu gruyer na dużych oczkach i posyp wierzch.
  8. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
  9. Danie serwuj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Siekany SZPINAK
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu