Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

Składniki

  • “Zupa cebulowa z grzankami” Proste Historie,
  • 4 średnie cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i cukier,
  • 150 ml białego wina,
  • 1,5 l gotującego się bulionu,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • drobno starty ser typu gruyere.

 

Sposób przygotowania

  1. 4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę.
  3. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto.
  4. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku i podlej kieliszkiem 150 ml białego wina.
  5. Duś 2 minuty.
  6. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku.
  7. Wrzuć zamrożoną “Zupę cebulową” Proste Historie i zawartość patelni.
  8. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyer.
  9. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

ZUPA CEBULOWA z tymiankiem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu