Zupa fasolowa po ukraińsku

Zupa fasolowa po ukraińsku to bardzo dobra propozycja na rodzinny obiad. Jest zdrowa, lekka i łatwa w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do menu. Jej przygotowanie jest dość proste – zadanie ułatwiają mrożonki Proste Historie – ale pamiętajmy, żeby zarezerwować na jej przyrządzenie około godziny, ponieważ zupę przygotowujemy z surowych buraków, które należy utrzeć na tarce i ugotować. Doprawiona i serwowana zgodnie z przepisem zupa fasolowa po ukraińsku pysznie smakuje i może być podawana jako samodzielne danie lub jako jedno z dwóch głównych dań obiadowych. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i tym młodszym członkom rodziny.

Składniki

  • “Zupa fasolowa z wędzonką” Proste Historie,
  • 6 średnich buraków,
  • 2 winne jabłka,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 50 ml octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 l mięsnego bulionu,
  • sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami 6 średnich buraków i 2 winne jabłka.
  2. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i zalej zimną woda tak, aby zakrywało warzywa w garnku.
  3. Dodaj 50 ml octu, 2 łyżki cukru i zagotuj.
  4. Pozostaw na ogniu na 5 minut. Odstaw do momentu gdy całkowicie ostygnie.
  5. Możesz to przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, wówczas aromat będzie pełniejszy.
  6. Buraki i jabłka dokładnie odcedzasz, mocno wyciskając zakwas.
  7. Zamrożoną “Zupę fasolową” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do gotującego się 1,5 litra mięsnego bulionu.
  8. Gotuj 15 minut, dodaj płyn buraczany.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Trzymaj na ogniu 5 minut.
  11. Serwuj posypane świeżą natką pietruszki.

ZUPA FASOLOWA z wędzonką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu