Zupa szpinakowa z cesarskim omletem serowym

Składniki

  • “Zupa królewska ze szpinakiem” Proste Historie,
  • 1 l gotującego się wywaru jarzynowego,
  • sól i pieprz,
  • 1 szczypta cukru,
  • 100 g topionego sera szczypiorkowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki maki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 łyżka rodzynek.

Sposób przygotowania

  1. “Zupę królewską ze szpinakiem” Proste Historie wsyp do około 1 litra gotującego się wywaru jarzynowego.
  2. Gotuj około 20 minut.
  3. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  4. Dodaj 100 g topionego sera szczypiorkowego.
  5. Przygotuj omlet.
  6. Rozdziel  2 jajka żółtka od białek.
  7. Żółtka wymieszaj z ½ szklanki mleka, ½ szklanki maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
  8. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  9. Pokrusz 100 g sera pleśniowego i dodaj do żółtek razem z 1 łyżką namoczonych i osuszonych rodzynek.
  10. Delikatnie wymieszaj pianę z masą serową.
  11. Rozgrzej na teflonowej patelni łyżkę masła i smaż płaskie omlety.
  12. Rozplanuj całość na 2 serie.
  13. Przykryj całość, a ściśnięty omlet przełóż na drugą stronę.
  14. Podziel na patelni na mniejsze kawałki i serwuj zanurzone w zupie podanej w talerzach.

ZUPA KRÓLEWSKA ze szpinakiem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu