Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie

Q: Czy podczas procesu mrożenia owoce i warzywa tracą wartości odżywcze?

A: Jeśli proces mrożenia i przechowywania przebiega we właściwy sposób, to wartości odżywcze nie różnią się od tych zawartych w świeżych surowcach, a w okresie zimowym mogą być nawet cenniejsze od warzyw i owoców dostępnych wówczas na rynku.

Q: Czy danie mrożone smakują gorzej od tych wykonanych samodzielnie?

A: To zależy jak mrożonki są przygotowywane. Dzięki blanszowaniu przed mrożeniem owoce i warzywa nie tracą koloru ani smaku. Należy pamiętać, żeby mrożoną żywność gotować nawet o połowę krócej niż zwykłą – w innym wypadku łatwo o przegotowanie.

Q: Czy to prawda, że mrożenie zabija witaminy i składniki mineralne?

A: Rzeczywiście podczas procesu mrożenia owoce i warzywa tracą ok. 20% witamin i składników mineralnych, ale jednocześnie trzeba zdać sobie sprawę, że gorszy wpływ na warzywa i owoce ma zbyt długie przechowywanie po zbiorze. Nie zawsze możemy zapewnić sobie świeżo zebrane warzywa i owoce, a te dostępne w sklepie często od momentu zbioru do zakupu przechodzą długą drogę, podczas której oprócz świeżości tracą też dużo składników mineralnych i witamin. Owoce i warzywa przygotowywane do mrożenia przechodzą znacznie krótszy proces – najczęściej są poddawane obróbce termicznej zaraz po zbiorach.

Q: Czy mrożenie to proces sztuczny?

A: Mrożenie to jeden z najbardziej naturalnych i najmniej szkodliwych procesów konserwacji żywności. Co istotne, nie wymaga on dodawania sztucznych składników, konserwantów czy też polepszaczy smaku. Mrożenie opóźnia psucie się produktów, a dzięki zmniejszeniu aktywności niektórych enzymów zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Woda zawarta w produktach poprzez zamrożenie staje się nieosiągalna dla bakterii. Mrożenie pozwala w większym stopniu niż na przykład solenie, cukrzenie czy marynowanie zachować wartość odżywczą w maksymalnym stopniu zbliżoną do świeżych produktów.

Q: Czym się różni przemysłowe mrożenie żywności od mrożenia w domowych zamrażarkach?

A: W mrożeniu przemysłowym warzywa i owoce są najpierw przebierane i selekcjonowane pod względem jakości, a później są myte i krojone. Następnym etapem jest tzw. blanszowanie, czyli krótkotrwałe ogrzewanie w bardzo wysokiej temperaturze (od 80°C) – dzięki temu procesowi mrożone warzywa i owoce zachowują swój kolor i smak, a przy tym ulegają zniszczeniu mikroorganizmy. Później w tunelu zamrażalniczym zachodzi proces szybkiego zamrożenia w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu poszczególne owoce i warzywa nie sklejają się za sobą, zachowując naturalny i świeży wygląd oraz wiele właściwości odżywczych. Trwałość mrożonek zapewnia temperatura poniżej -18°C.

Facebook
Youtube