Pierogi z kaszanką i sałatką z pieczonej cebuli
Pierogi z kaszanką i sałatką z pieczonej cebuli to wyjątkowy specjał, który można podać na wystawny obiad w gronie rodziny, jak i mniej oficjalny posiłek dla znajomych. Jedno należy uznać za pewnik – wyjątkowy smak tak serwowanych pierogów na długo zapadnie w pamięć wszystkich gości. Co więcej, prostota przygotowania dania dzięki produktom Proste Historie sprawia, że taki obiad może stać się częstym rytuałem, jego przygotowanie nie przekracza bowiem 45 minut. Pierogi z kaszanką i sałatką z pieczonej cebuli to doskonały mix tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu, który już za chwilę może zagościć na stole.
Składniki
- “Pierogi z kaszanką i cebulką” Proste Historie,
- 15 drobnych cebul,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżkę octu winnego białego,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania
- Wybierz 15 małych cebul.
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Wstaw nieobrane cebule i piecz je dopóki nie będą miękkie, w zależności od wielkości 30 – 40 minut.
- Ostrym nożem przekrój wzdłuż i wyjmij z łupiny do miski.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i wrzuć 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu, podsmaż przez 1 minutę.
- Do cebuli dodaj rozmaryn, 2 łyżki namoczonych w ciepłej wodzie i osuszonych rodzynek, 2 łyżki drobno posiekanej natki, 1 łyżkę octu winnego białego, sól, świeżo mielony pieprz, całość delikatnie wymieszaj.
- Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu, serwuj ciepłe, delikatnie wymieszane z pieczoną cebulą.