Krem z groszku, dymki i mięty

Krem z groszku, dymki i mięty to lekkie i pyszne danie, które dopełni potrawy serwowane podczas rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji. Zupa krem z delikatnego groszku z dodatkiem cebuli dymki i mięty zaostrzy apetyt, a jednocześnie wniesie do posiłku atmosferę wiosennej świeżości. Zielone warzywa i przyprawy zapewnią daniu ciekawy, optymistyczny kolor, a jego smak podkreślony sokiem z cytryny sprawi, że ukontentowani będą nawet najwięksi smakosze. Przygotowanie kremu z groszku, dymki i mięty jest dzięki Prostym Historiom łatwe i szybkie. Zupę -krem można podawać z grzankami (wersja dla osób niejedzących mięsa) albo zgodnie z sugestią z przepisu.

Składniki

  • “Zielony groszek” Proste Historie 450 g,
  • 2 małe dymki,
  • 3 łyżki masła,
  • 600 ml warzywnego wywaru,
  • 3 łyżki świeżych listków mięty,
  • 1 szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • sok z cytryny,
  • 1 kiełbasa krakowska.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój na plastry 2 małe dymki bez szczypioru.
  2. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła i wrzuć cebulki.
  3. Smaż przez 3 minuty.
  4. Dodaj 450 g mrożonego “Groszku” Proste Historie.
  5. Zalej 600 ml warzywnego wywaru.
  6. Dodaj 2 łyżki świeżych listków mięty, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę soli.
  7. Przykryj i gotuj 20 minut.
  8. Zmiksuj na gładki krem dodając jeszcze jedną łyżkę świeżej mięty i 1 łyżkę masła.
  9. Tuż przed podaniem lekko skrop sokiem z cytryny.
  10. Serwuj posypane cienkimi paseczkami podsmażonej na chrupiąco kiełbasy krakowskiej.

Zielony GROSZEK
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu