Krem z groszku, dymki i mięty
Krem z groszku, dymki i mięty to lekkie i pyszne danie, które dopełni potrawy serwowane podczas rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji. Zupa krem z delikatnego groszku z dodatkiem cebuli dymki i mięty zaostrzy apetyt, a jednocześnie wniesie do posiłku atmosferę wiosennej świeżości. Zielone warzywa i przyprawy zapewnią daniu ciekawy, optymistyczny kolor, a jego smak podkreślony sokiem z cytryny sprawi, że ukontentowani będą nawet najwięksi smakosze. Przygotowanie kremu z groszku, dymki i mięty jest dzięki Prostym Historiom łatwe i szybkie. Zupę -krem można podawać z grzankami (wersja dla osób niejedzących mięsa) albo zgodnie z sugestią z przepisu.
Składniki
- “Zielony groszek” Proste Historie 450 g,
- 2 małe dymki,
- 3 łyżki masła,
- 600 ml warzywnego wywaru,
- 3 łyżki świeżych listków mięty,
- 1 szczypta cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- sok z cytryny,
- 1 kiełbasa krakowska.
Sposób przygotowania
- Pokrój na plastry 2 małe dymki bez szczypioru.
- Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła i wrzuć cebulki.
- Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj 450 g mrożonego “Groszku” Proste Historie.
- Zalej 600 ml warzywnego wywaru.
- Dodaj 2 łyżki świeżych listków mięty, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę soli.
- Przykryj i gotuj 20 minut.
- Zmiksuj na gładki krem dodając jeszcze jedną łyżkę świeżej mięty i 1 łyżkę masła.
- Tuż przed podaniem lekko skrop sokiem z cytryny.
- Serwuj posypane cienkimi paseczkami podsmażonej na chrupiąco kiełbasy krakowskiej.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Krem z groszku, dymki i mięty
Podduś na maśle młodą cebulę z groszkiem, zalej wywarem i zmiksuj na krem.
Wiosenna sałatka z groszku, ananasa i jajek
Wymieszaj groszek z posiekanym jajkiem ,ananasem i majonezem