Curry z Kalafiora, Groszku i Ziemniaków
Składniki
Składniki:
- 450 gramów mrożonego kalafiora
- 450 gramów mrożonego groszku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- 400 ml mleka kokosowego
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeża kolendra do podania, opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 3 minuty, aż będą miękkie.
- Dodaj kumin, kolendrę, kurkumę i paprykę, smaż przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj ziemniaki, kalafior i groszek, mieszaj, aby wszystko było pokryte przyprawami.
- Dodaj mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj curry z kalafiora, groszku i ziemniaków posypane świeżą kolendrą.
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 25 minut
- Całkowity czas: 40 minut
Składniki odżywcze
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcz: 20g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 15g)
- Węglowodany: 45g (w tym błonnik: 12g, cukry: 10g)
- Białko: 10g
- Sód: 200mg
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Krem z groszku, dymki i mięty
Podduś na maśle młodą cebulę z groszkiem, zalej wywarem i zmiksuj na krem.
Wiosenna sałatka z groszku, ananasa i jajek
Wymieszaj groszek z posiekanym jajkiem ,ananasem i majonezem