Mutter Masala z pieczarkami i zielonym groszkiem
Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):
- Kalorie: 190 kcal
- Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
- Węglowodany: 24g (w tym błonnik: 7g, cukry: 9g)
- Białko: 8g
- Sód: 300mg
Składniki
- 450 gram mrożonego zielonego groszku
- 200 gram świeżych pieczarek, pokrojonych na plastry
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 kawałek (około 2 cm) świeżego imbiru, drobno posiekany
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- Sól do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do momentu, gdy cebula stanie się złotobrązowa.
- Dodaj pieczarki i smaż, aż stworzą złoty kolor. Dodaj zielony groszek, kolendrę, kumin, kurkumę i paprykę. Smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj passatę pomidorową, wodę i sól. Wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż groszek będzie miękki.
- Podawaj Mutter Masala z pieczarkami i zielonym groszkiem z ryżem lub chapati. Posyp świeżą kolendrą.
Czas przygotowania:
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Całkowity czas: 30 minut
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Krem z groszku, dymki i mięty
Podduś na maśle młodą cebulę z groszkiem, zalej wywarem i zmiksuj na krem.
Wiosenna sałatka z groszku, ananasa i jajek
Wymieszaj groszek z posiekanym jajkiem ,ananasem i majonezem