Mutter Masala z pieczarkami i zielonym groszkiem

Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):
  • Kalorie: 190 kcal
  • Tłuszcz: 7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g)
  • Węglowodany: 24g (w tym błonnik: 7g, cukry: 9g)
  • Białko: 8g
  • Sód: 300mg

Składniki

  • 450 gram mrożonego zielonego groszku
  • 200 gram świeżych pieczarek, pokrojonych na plastry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 kawałek (około 2 cm) świeżego imbiru, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • Sól do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do momentu, gdy cebula stanie się złotobrązowa.
  2. Dodaj pieczarki i smaż, aż stworzą złoty kolor. Dodaj zielony groszek, kolendrę, kumin, kurkumę i paprykę. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj passatę pomidorową, wodę i sól. Wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż groszek będzie miękki.
  4. Podawaj Mutter Masala z pieczarkami i zielonym groszkiem z ryżem lub chapati. Posyp świeżą kolendrą.

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Całkowity czas: 30 minut

Zielony GROSZEK
    Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu