Pomysły na kolację na ciepło - pomysły szybkie i proste
Kolacja to jeden z nielicznych posiłków w ciągu dnia, o ile nie jedyny, który możemy spożywać w rodzinnym gronie. Dzieje się tak dlatego, że wszyscy jesteśmy zabiegani, mamy ogrom obowiązków. Dopiero wieczorem możemy się wspólnie zgromadzić i nieco odetchnąć. Czas ten trzeba wykorzystać jak najlepiej. Kolacja powinna być smaczna, lekka, zdrowa i… szybko przygotowana!
Kiedy po całym dniu pracy i nauki w końcu udaje się nam resztkami sił dotrzeć do domu, jedyne o czym marzymy to zjeść coś ciepłego na kolację, zażyć relaksującej kąpieli i wkroczyć czym prędzej do błogiej krainy snów… Jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż obecne tempo życia nie pozostawia nam zbyt wiele wolnego czasu na odpoczynek. Musimy jednak pamiętać, że w całym tym szaleństwie prawdziwą ostoją spokoju jest rodzina. Dlatego też więzi rodzinne należy pielęgnować każdego dnia. Liczą się drobne gesty, jak… wspólna kolacja, w czasie której możemy podzielić się z najbliższymi swoimi radościami i troskami.
Kolacja powinna być lekka i zdrowa, bo jak wiemy, niedobrze jest najadać się na noc. Musi być też smaczna, bo przecież jedzenie jest czymś więcej niż tylko „paliwem” dla naszego organizmu. I w końcu – musi być łatwa i szybka w przygotowaniu. Dlaczego? Dlatego, że im szybciej ją przygotujemy, tym szybciej zasiądziemy do stołu i będziemy mieć więcej czasu dla rodziny.
Świetnym rozwiązaniem jest kolacja na ciepło. Pomysł na kolację na ciepło doprawdy jest niejeden, dlatego jest w czym wybierać. Doskonale sprawdzą się tutaj Proste Historie z całym wachlarzem produktów. Może warzywa na patelnię? Zdrowa, bardzo smaczna i ciepła kolacja, którą można przygotować w zaledwie 15 minut. Wybór jest szeroki – warzywa po polsku, po meksykańsku, orientalne, klasyczne, po włosku. To zaledwie kilka propozycji, wśród których każdy na pewno znajdzie smak dla siebie.
Miłośnicy ziemniaków mogą zaś sięgnąć po frytki proste lub karbowane, do piekarnika lub przygotowywane tradycyjnie w oleju. Jakaś odmiana, ale nadal w ziemniaczanym klimacie? Na wysokości zadania staną cząstki i talarki ziemniaczane. Mogą występować jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do wyżej wymienionych warzyw. Jeszcze inne ciepłe danie na kolacje? Dwa słowa – zupy krem. Jest w tym wybierać. Zupa z warzyw białych, zielonych, czerwonych czy żółtych? Warto skosztować je wszystkie!
-
Brokułowe placki
Czytaj dalej -
Bukiet warzyw w sosie chrzanowym
Czytaj dalej -
Fasolka szparagowa z boczkiem, pomidorami i rozmarynem
Czytaj dalej -
Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym
Czytaj dalej -
Frytki z paprykowym ajwarem i oregano
Czytaj dalej -
Frytki z sosem curry
Czytaj dalej -
Kartacze z chrupiącą cebulą
Czytaj dalej -
Kurczak z orzeszkami ziemnymi i warzywami
Czytaj dalej -
Makaron ryżowy orientalnie
Czytaj dalej -
Pierogi z jagodami i kremem angielskim
Czytaj dalej -
Roladki z brukselki i wędzonego boczku
Czytaj dalej -
Sałatka meksykańska do mięs z rusztu
Czytaj dalej -
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku
Czytaj dalej -
Warzywne racuchy
Czytaj dalej -
Zapiekane kopytka po włosku
Czytaj dalej -
Zapiekanka gospodarska
Czytaj dalej -
Ziemniaczana włoska frittata domowa
Czytaj dalej -
Ziemniaczane curry z kardamonem
Czytaj dalej -
Ziemniaczany placek z warzywami
Czytaj dalej -
Ziemniaki meczowe z domowym sosem czosnkowym
Czytaj dalej -
Ziemniaki śródziemnomorskie
Czytaj dalej