Kartacze z chrupiącą cebulą
Kartacze z chrupiącą cebulką sprawdzą się i jako danie główne serwowane podczas obiadu lub kolacji, i jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Przygotowanie dania ułatwią mrożonki Proste Historie – z nimi przyrządzenie kartaczy jest bajecznie łatwe, trzeba jedynie usmażyć na złoto cebulkę i zarezerwować sobie około godziny na ugotowanie mrożonych kartaczy Proste Historie, obsmażenie cebulki i ładne podanie potrawy. Kartacze z chrupiącą cebulką to dobry pomysł na rodzinny obiad, ale jeśli zgodnie z sugestią z przepisu smażymy cebulkę w piwie, dzieciom nakładamy minimalną jej ilość. Można też zmodyfikować przepis i zamiast piwa użyć do smażenia samego oleju.
Składniki
- “Kartacze z mięsem” Proste Historie,
- 100 g mąki,
- 50 ml piwa jasnego,
- 100 ml wody gazowanej zimnej,
- 1 szczypta soli,
- proszek do pieczenia,
- 2 jednakowe cebule,
- pokruszone płatki kukurydziane,
- olej.
Sposób przygotowania
- Dokładnie wymieszaj 100 g mąki, 50 ml piwa jasnego, 100 ml wody gazowanej zimnej.
- Dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia.
- 2 jednakowe cebule pokrój w cienkie 5 mm krążki.
- Rozdziel kółka.
- Rozgrzej grubą warstwę oleju.
- Kółka maczaj w cieście, panieruj bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
- Smaż krótko na złoto.
- “Kartacze” Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj gorące wraz z krążkami cebuli.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Kartacze z chrupiącą cebulą
Usmaż na złoto zanurzone w piwnym cieście krążki cebuli i serwuj ciepłe z kartaczami.
Kartacze z boczniakami i szpinakiem
Obsmaż kawałki kartaczy z upieczonymi boczniakami i wymieszaj z listkami szpinaku