Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          KARTACZE z mięsem

          Opis

          Miękkie, sprężyste ciasto, polskie mięso i ziemniaki.

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ciasto: ziemniaki (50 %), skrobia ziemniaczana, woda, suszone ziemniaki (11 %), mąka pszenna, sól; nadzienie: mięso wieprzowe (34 %), mięso wołowe (11 %), cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól), woda, warzywa (marchew, seler, por, korzeń pietruszki, pasternak), tłuszcz wieprzowy, cebula, błonnik pszenny, sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, papryka, koper, kurkuma.

          Mogą zawierać soję i mleko.  Zawartość nadzienia: 20%.

          Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
          na porcje
          Wartość energetyczna 765 kJ / 183 kcal 1913 kJ / 458 kcal 23%
          Tłuszcz 6,8 g 17 g 24%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g 4,8 g 24%
          Węglowodany 26 g 65 g 25%
          w tym cukry 0,6 g 1,5 g 2%
          Białko 3,2 g 8,0 g 16%
          Sól 0,8 g 2,0 g 33%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 500 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

          1 Zamrożone kartacze wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody. Następnie kartacze delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna.
          2 Od chwili kiedy kartacze zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 8 minut.
          3 Ugotowane kartacze wyjmij z wody i podaj je tak jak lubisz. Możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane