Opis
Miękkie, sprężyste ciasto, polskie mięso i ziemniaki.
Produkt głęboko mrożony.
Miękkie, sprężyste ciasto, polskie mięso i ziemniaki.
Produkt głęboko mrożony.
Składniki: ciasto: ziemniaki (50 %), skrobia ziemniaczana, woda, suszone ziemniaki (11 %), mąka pszenna, sól; nadzienie: mięso wieprzowe (34 %), mięso wołowe (11 %), cebula smażona (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól), woda, warzywa (marchew, seler, por, korzeń pietruszki, pasternak), tłuszcz wieprzowy, cebula, błonnik pszenny, sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, papryka, koper, kurkuma.
Mogą zawierać soję i mleko. Zawartość nadzienia: 20%.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 225 g | % RWS* na porcje |
Wartość energetyczna | 765 kJ / 183 kcal | 1913 kJ / 458 kcal | 23% |
Tłuszcz | 6,8 g | 17 g | 24% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,9 g | 4,8 g | 24% |
Węglowodany | 26 g | 65 g | 25% |
w tym cukry | 0,6 g | 1,5 g | 2% |
Białko | 3,2 g | 8,0 g | 16% |
Sól | 0,8 g | 2,0 g | 33% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 500 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.
1 | Zamrożone kartacze wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody. Następnie kartacze delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna. |
2 | Od chwili kiedy kartacze zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 8 minut. |
3 | Ugotowane kartacze wyjmij z wody i podaj je tak jak lubisz. Możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw. |
Usmaż na złoto zanurzone w piwnym cieście krążki cebuli i serwuj ciepłe z kartaczami.
Obsmaż kawałki kartaczy z upieczonymi boczniakami i wymieszaj z listkami szpinaku