Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          PYZY ZIEMNIACZANE

          Opis

          Pyzy ziemniaczane to prosta i przepyszna alternatywna dla tradycyjnych ziemniaków. Delikatne w smaku, doskonale komponują się z wyrazistymi sosami, na przykład ziołowym bądź paprykowym. Gotowe w kilka minut, dopełnią smak każdego mięsa, dlatego warto mieć je zawsze w zamrażalniku.

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ziemniaki (51%), skrobia ziemniaczana, woda, suszone ziemniaki (8%), mąka pszenna, sól, kurkuma.

          Mogą zawierać soję, seler i mleko.

          Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
          na porcje
          Wartość energetyczna 563 kJ / 135 kcal 1267 kJ / 304 kcal 15%
          Tłuszcz 0,2 g 0,5 g 1%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g 1%
          Węglowodany 30 g 68 g 26%
          w tym cukry 0,4 g 0,9 g 1%
          Białko 1,8 g 4,1 g 8%
          Sól 1,0 g 2,3 g 38%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

          1 Zamrożone pyzy wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody. Następnie pyzy delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna.
          2 Od chwili kiedy pyzy zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 7-8 minut.
          3 Ugotowane pyzy wyjmij z wody i podaj je tak jak lubisz. Możesz polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych warzyw.

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane