Pyzy w sosie brokułowym
Pyzy w sosie brokułowym to dobry pomysł na szybki posiłek w trakcie pracowitego tygodnia. Danie doskonale sprawdzi się zaserwowane jako obiad dla całej rodziny, a jego przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut. Sos brokułowy idealnie łączy się ze smakiem „Pyz ziemniaczanych” Proste Historie, a dodatkowo jest bardzo zdrowy i dostarcza cennych witamin oraz innych składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ser feta zaproponowany w przepisie sprawia, że danie ma ciekawy i wyraźny smak, który przekona najbardziej wybrednych smakoszy. Danie jest odpowiednie dla dzieci, które chętnie zjedzą warzywa pod postacią aksamitnego brokułowego sosu z pożywnymi pyzami.
Składniki
- “Pyzy ziemniaczane” Proste Historie,
- “Brokuły” Proste Historie,
- 3 ząbki posiekanego czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- 1 szczypta cukru,
- 100 ml tłustej śmietany,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- kruszony ostry ser typu feta.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i wrzuć zamrożone opakowanie “Brokułów” Proste Historie.
- Dodaj 3 ząbki posiekanego czosnku, podlej 100 ml bulionu warzywnego.
- Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Gotuj około 8 minut nie przykrywając.
- Dodaj 100 ml tłustej śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej.
- Zagrzej i zmiksuj pulsacyjnie tak aby kawałki warzyw były wyczuwalne.
- Dopraw solą.
- Ugotuj “Pyzy ziemniaczane” Proste Historie według przepisu.
- Gorące przekrój na pół, nałóż brokułowy sos i posyp kruszonym ostrym serem typu feta.
- Dopraw pieprzem.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pyzy ziemniaczane z serem i skwarkami
Ugotowane pyzy polej zrumienioną słoniną, posyp białym serem i szczypiorkiem.
Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Startą czerwoną kapustę podduś na słodko z żurawiną, boczkiem i podaj z pyzami