Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Sposób przygotowania
1 kg kapusty czerwonej zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Wrzuć do garnuszka z grubym dnem. Dodaj 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego, 100 g suszonej żurawiny, 6 łyżek cukru. Posól, dodaj pieprz i kilka listków laurowych. Pozostaw na ogniu na 5 minut. Dokładnie wymieszaj, dodaj 150 ml bulionu warzywnego i duś przez 20 minut. Mieszając regularnie i na małym gazie. Na suchej patelni upraż 150 g wędzonego boczku i dodaj do kapusty. Ugotuj pyzy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pyzy ziemniaczane z serem i skwarkami
Ugotowane pyzy polej zrumienioną słoniną, posyp białym serem i szczypiorkiem.
Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Startą czerwoną kapustę podduś na słodko z żurawiną, boczkiem i podaj z pyzami