Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to klasyczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Dzięki zamrożonym mieszankom warzywnym Proste Historie przygotowanie fasolki po bretońsku jest bardzo łatwe i zajmie zaledwie 45 minut. Odpowiednio dobrane składniki połączone zgodnie z przepisem sprawią, że danie będzie pysznie smakować i na długo zapewni uczucie sytości. Jeśli fasolka po bretońsku serwowana jest najmłodszym członkom rodziny, można ograniczyć ilość ostrej papryki podaną w przepisie. W innym przypadku jedzmy na zdrowie fasolkę po bretońsku przyprawioną na ostro – będziemy nie tylko najedzeni, ale i zrobi nam się ciepło na ciele i duszy.
Składniki
- “Zupa fasolowa z wędzonką” Proste Historie,
- 250 g czosnkowej kiełbasy,
- 1 łyżka oleju,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 kiełbasa,
- 2 siekane ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżka majeranku,
- 400 g posiekanych pomidorów pelati z puszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- ostra papryka, sól i cukier.
Sposób przygotowania
- 250 g czosnkowej kiełbasy pokrój w kostkę.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 drobno posiekaną cebulę.
- Po 2 minutach dodaj kiełbasę.
- Zrumień i smaż całość przez 3 minuty.
- Dodaj zamrożoną mieszankę warzywną Proste Historie.
- Smaż mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
- Zalej około 800 ml bulionu, dodaj 2 siekane ząbki czosnku i płaską łyżkę majeranku.
- Doprowadź do wrzenia, dodaj 400 g posiekanych pomidorów pelati z puszki i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Duś całość przez 10 minut, doprawiając ostrą papryką, solą i szczyptą cukru.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa fasolowa po ukraińsku
Do gotującej się zupy dodaj domowy zakwas buraczano – jabłkowy
Fasolka po bretońsku
Usmaż kiełbasę, dodaj mieszankę warzyw fasolowych i duś z pomidorami