Zupa fasolowa po ukraińsku
Zupa fasolowa po ukraińsku to bardzo dobra propozycja na rodzinny obiad. Jest zdrowa, lekka i łatwa w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do menu. Jej przygotowanie jest dość proste – zadanie ułatwiają mrożonki Proste Historie – ale pamiętajmy, żeby zarezerwować na jej przyrządzenie około godziny, ponieważ zupę przygotowujemy z surowych buraków, które należy utrzeć na tarce i ugotować. Doprawiona i serwowana zgodnie z przepisem zupa fasolowa po ukraińsku pysznie smakuje i może być podawana jako samodzielne danie lub jako jedno z dwóch głównych dań obiadowych. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i tym młodszym członkom rodziny.
Składniki
- “Zupa fasolowa z wędzonką” Proste Historie,
- 6 średnich buraków,
- 2 winne jabłka,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 50 ml octu,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 l mięsnego bulionu,
- sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami 6 średnich buraków i 2 winne jabłka.
- Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i zalej zimną woda tak, aby zakrywało warzywa w garnku.
- Dodaj 50 ml octu, 2 łyżki cukru i zagotuj.
- Pozostaw na ogniu na 5 minut. Odstaw do momentu gdy całkowicie ostygnie.
- Możesz to przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, wówczas aromat będzie pełniejszy.
- Buraki i jabłka dokładnie odcedzasz, mocno wyciskając zakwas.
- Zamrożoną “Zupę fasolową” Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do gotującego się 1,5 litra mięsnego bulionu.
- Gotuj 15 minut, dodaj płyn buraczany.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Trzymaj na ogniu 5 minut.
- Serwuj posypane świeżą natką pietruszki.
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Zupa fasolowa po ukraińsku
Do gotującej się zupy dodaj domowy zakwas buraczano – jabłkowy
Fasolka po bretońsku
Usmaż kiełbasę, dodaj mieszankę warzyw fasolowych i duś z pomidorami