Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem

Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem to tradycyjne i pyszne danie, które gwarantuje doskonałą ucztę dla kubków smakowych. Dania gotowe z serii Proste Historie pozwalają na szybkie i łatwo przygotowanie za każdym razem, całość nie powinna zająć więcej niż około kwadrans. Najlepsze składniki oraz doskonała receptura sprawią, że pierogi z kapustą i grzybami przywołają najcudowniejsze kulinarne wspomnienia. A gdyby tego było mało, dzięki tej potrawie w zaledwie kilka chwil przywołasz klimat jedynych w swoim rodzaju świąt. Skorzystaj z okazji i już dziś spraw sobie i swoim bliskim wspaniały obiad lub kolację dzięki Prostym Historiom.

Składniki

  • 1 słoik smalcu,
  • 300 g lekko zmrożonej słoniny,
  • 350 g podgardla,
  • pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie,
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj słoik smalcu i trzymaj go w lodówce używając jako okrasy do pierogów.
  2. Przepuść przez maszynkę do mięsa 300 g lekko zmrożonej słoniny i 350 g podgardla.
  3. Włóż do garnka z grubym dnem i na małym ogniu top przez 30 minut, regularnie mieszając.
  4. Dodaj 2 łyżki posiekanej drobno cebuli, a po 5 minutach starte na grubych oczkach kwaśne, obrane jabłko.
  5. Duś 5 minut, dopraw łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.
  6. Przelej w słoik, a po ostudzeniu przechowuj w lodówce.
  7. Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu, polej 2 łyżkami roztopionego, ciepłego domowego smalcu na talerzu.

PIEROGI z kapustą i grzybami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu