Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem to tradycyjne i pyszne danie, które gwarantuje doskonałą ucztę dla kubków smakowych. Dania gotowe z serii Proste Historie pozwalają na szybkie i łatwo przygotowanie za każdym razem, całość nie powinna zająć więcej niż około kwadrans. Najlepsze składniki oraz doskonała receptura sprawią, że pierogi z kapustą i grzybami przywołają najcudowniejsze kulinarne wspomnienia. A gdyby tego było mało, dzięki tej potrawie w zaledwie kilka chwil przywołasz klimat jedynych w swoim rodzaju świąt. Skorzystaj z okazji i już dziś spraw sobie i swoim bliskim wspaniały obiad lub kolację dzięki Prostym Historiom.
Składniki
- 1 słoik smalcu,
- 300 g lekko zmrożonej słoniny,
- 350 g podgardla,
- pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie,
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotuj słoik smalcu i trzymaj go w lodówce używając jako okrasy do pierogów.
- Przepuść przez maszynkę do mięsa 300 g lekko zmrożonej słoniny i 350 g podgardla.
- Włóż do garnka z grubym dnem i na małym ogniu top przez 30 minut, regularnie mieszając.
- Dodaj 2 łyżki posiekanej drobno cebuli, a po 5 minutach starte na grubych oczkach kwaśne, obrane jabłko.
- Duś 5 minut, dopraw łyżeczką majeranku, solą i pieprzem.
- Przelej w słoik, a po ostudzeniu przechowuj w lodówce.
- Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu, polej 2 łyżkami roztopionego, ciepłego domowego smalcu na talerzu.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z kapustą w sosie grzybowym
Podsmażone na rumiano pierogi polej sosem z leśnych grzybów i śmietany.
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem
Roztop słoninę i podgardle z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku, polej pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie
Ugotuj 3 średnie buraki, zmiksuj z sokiem jabłkowym i czosnkiem na sos do pierogów