Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie

Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie to znakomity posiłek od Prostych Historii, który sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne dla całej rodziny. Przygotowanie pierogów zajmuje jedynie około kwadransa – dlatego też twoi bliscy nie będą musieli długo czekać na prawdziwy rarytas, który wkrótce zagości na stole. Danie jest bardzo sycące i smaczne, bez trudu zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. A co być może najważniejsze – pierogi to jedno z najbardziej tradycyjnych, polskich dań, które można podawać na niemal niezliczoną ilość sposobów. Już dziś sprawdź pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie i delektuj się smaczną przyjemnością!

Składniki

  • 3 średnie buraki,
  • 80 ml soku jabłkowego,
  • 100 ml wywaru z jarzyn lub rosołu,
  • 1 płaska łyżka zimnego masła,
  • pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego,
  • prażona cebulka.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj w łupinach na miękko 3 średnie buraki. Obierz gorące i pokrój w małe kawałki.
  2. Zmiksuj blenderem na gładki sos dolewając około 80 ml soku jabłkowego i 100 ml wywaru z jarzyn lub rosołu.
  3. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i 1 łyżką octu winnego czerwonego.
  4. Podgrzej lekko, zdejmij z ognia, dodaj płaską łyżkę zimnego masła.
  5. Przygotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj wyłożone na buraczkowy sos, dodatkowo posypane gotową prażoną cebulką.

Pierogi z kapustą i grzybami 450 g Proste Historie
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu