Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie
Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie to znakomity posiłek od Prostych Historii, który sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne dla całej rodziny. Przygotowanie pierogów zajmuje jedynie około kwadransa – dlatego też twoi bliscy nie będą musieli długo czekać na prawdziwy rarytas, który wkrótce zagości na stole. Danie jest bardzo sycące i smaczne, bez trudu zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów. A co być może najważniejsze – pierogi to jedno z najbardziej tradycyjnych, polskich dań, które można podawać na niemal niezliczoną ilość sposobów. Już dziś sprawdź pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie i delektuj się smaczną przyjemnością!
Składniki
- 3 średnie buraki,
- 80 ml soku jabłkowego,
- 100 ml wywaru z jarzyn lub rosołu,
- 1 płaska łyżka zimnego masła,
- pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- 1 łyżka octu winnego czerwonego,
- prażona cebulka.
Sposób przygotowania
- Ugotuj w łupinach na miękko 3 średnie buraki. Obierz gorące i pokrój w małe kawałki.
- Zmiksuj blenderem na gładki sos dolewając około 80 ml soku jabłkowego i 100 ml wywaru z jarzyn lub rosołu.
- Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i 1 łyżką octu winnego czerwonego.
- Podgrzej lekko, zdejmij z ognia, dodaj płaską łyżkę zimnego masła.
- Przygotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu i serwuj wyłożone na buraczkowy sos, dodatkowo posypane gotową prażoną cebulką.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z kapustą w sosie grzybowym
Podsmażone na rumiano pierogi polej sosem z leśnych grzybów i śmietany.
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem
Roztop słoninę i podgardle z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku, polej pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie
Ugotuj 3 średnie buraki, zmiksuj z sokiem jabłkowym i czosnkiem na sos do pierogów