Pierogi z kapustą w sosie grzybowym
Składniki
- “Pierogi z kapustą i grzybami” Proste Historie,
- 1 łyżka masła,
- 1 miseczka pokrojonych w kostkę kapeluszy leśnych grzybów,
- 1 łyżka utartej na tarce cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 szklanka esencjonalnego bulionu grzybowego lub wołowego,
- 4 łyżki tłustej śmietany,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Rozpuść na patelni 1 łyżkę masła, dodaj miseczkę pokrojonych w kostkę kapeluszy leśnych grzybów oraz 1 łyżkę utartej na tarce cebuli.
- Podsmaż na dużym ogniu przez 3 minuty, obsyp 1 łyżką płaską mąki i dobrze wymieszaj.
- Dodaj 1 szklankę esencjonalnego bulionu grzybowego lub wołowego, zmniejsz ogień i mieszaj dopóki sos nie zgęstnieje.
- Dopraw 4 łyżkami tłustej śmietany, przypraw solą i pieprzem.
- Ugotuj Pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź lekko posmarowane olejem i tak, aby nie dotykały się.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pierogi i mocno przypiecz na rumiano z dwóch stron.
- Podawaj pierogi na gorąco, polane sosem grzybowym.
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pierogi z kapustą w sosie grzybowym
Podsmażone na rumiano pierogi polej sosem z leśnych grzybów i śmietany.
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem
Roztop słoninę i podgardle z dodatkiem jabłek, cebuli i majeranku, polej pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami w buraczanym sosie
Ugotuj 3 średnie buraki, zmiksuj z sokiem jabłkowym i czosnkiem na sos do pierogów